SZARLOTKA Z PIANKĄ




Składniki:

biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa jabłkowa:

2kg jabłek
2 galaretki cytrynowe

pianka:

2 śnieżki





Sposób wykonania:

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać. 
Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. 
Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.

masa jabłkowa:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć. 
Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h.

pianka:

Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową.
Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi.

Ciasto schładzamy w lodówce.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty