PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM




Składniki:

500g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
2 średnie cebule
1 jajko
vegeta
1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX
1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki majeranku
2 łyżki bułki tartej

1 mały por
1-2 marchewki
ok. 1l bulionu warzywnego
pieprz
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18%
magi
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego







Sposób wykonania:


Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy.

Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 30 minut.

Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego. 

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu.

W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski. 

Warzywa dodajemy do wywaru z mięsem, doprawiamy pieprzem i magą.

Na koniec potrawę zagęścić mąką i śmietaną.


Do przygotowania tej potrawy skorzystałam z PRZYPRAWY BOSFORSKIEJ firmy RAFEX.
Skład przyprawy to:  czosnek granulowany, papryka słodka, cebula gryz, gorczyca, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, marchew gryz, majeranek, oregano.
Jest to aromatyczna mieszanka przypraw.
Nadaje się do przyprawienia wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych a także sosów. Jest idealna do nacierania mięs oraz marynat dzięki niej mięso będzie soczyste.

Kolejną przyprawą jaką wykorzystałam to PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX.
 W skład przyprawy wchodzą: pieprz, kolendra, majeranek, cząber, chili oraz czosnek.
Pieprz doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, nadaje potrawie pikantny i aromatyczny smak.
Polecam.  
 

SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty