PIZZA WEGETARIAŃSKA


Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
50g świeżych drożdży
1 całe jajko
1 szklanka letniego mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

pozostałe składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
mały brokuł
100ml sosu pomidorowego
200g sera żółtego
zioła prowansalskie
oregano 
bazylia



Sposób wykonania:

ciasto:

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i dodać 2 łyżki mąki.

 Dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn "ruszył" ok. 10 minut.
Do innej miski wsypać resztę mąki, wbić całe jajko, dodać sól i zaczyn. 

Dobrze wyrabiać, pod koniec dodać oliwę z oliwek i wyrabiać dalej aż ciasto będzie gładkie.
Odstawić przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce aby ponownie wyrosło, ok. 30-40 minut.

W tym czasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić.
Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tuńczyka odsączyć z zalewy.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C.

Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli ciasto klei się do dłoni można lekko posypać wierzch ciasta mąką i formować.
 
Następnie posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tuńczyka, brokuły, ser i posypać ziołami prowansalskimi.

Piec 10-15 minut.


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

  1. Wegetariańska pizza z tuńczykiem? Dla przypomnienia - wegetarianie nie jedzą żadnego mięsa, ryb także.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ja słyszałam o różnych odmianach wegetarianizmu gdzie jedzą mięso z ryb.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty