PIERŚ ZIOŁOWA POD ANANASEM I SEREM Z KOLOROWYM RYŻEM



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki cząbru
3-4 plastry ananasa 
200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki
sól

kolorowy ryż:

200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego
100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki
3-4 kawałki szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól, pieprz





Sposób wykonania:

Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. 

Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. 

Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h.

Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h. 

Pod koniec pieczenia folię odwinąć położyć na każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi.

Wyjąć z piekarnika.


kolorowy ryż:

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać szpinak i całość dusić, aż szpinak będzie miękki i woda wyparuje. 

Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. 

Wymieszać i podzielić na pół. 

Do I części dodajemy szpinak i mieszamy a do II części koncentrat pomidorowy i również dokładnie mieszamy.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty