PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ



Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli

farsz:

2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g)
1 kostka sera białego półtłustego (200-250g)
2 cebule
olej



Sposób wykonania:


ciasto:

Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto.

 Odstawić na 15 minut.



farsz:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

 Odcedzić, wsypać do półmiska i wystudzić. 

Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na oleju.

 Odstawić. 

Wystudzoną kaszę i cebulę połączyć razem z serem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz, dokładnie zlepić.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Ozdobić wg gustu.


SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Popularne posty