PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNUSZKĄ



Składniki:

ciasto:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
50ml oliwy
3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorące)
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

farsz:

ok. 500g mięsa drobiowo-wołowego najlepiej z rosołu
2 cebule
sól, pieprz, majeranek
olej

czarnuszka

Sposób wykonania:

ciasto:

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wsypać 2 łyżki mąki. 

Składniki na zaczyn dobrze wymieszać aby nie było grudek i odstawić na 10 minut aby zaczyn "ruszył".
Po tym czasie do innej miski wsypać mąkę, dodać jajko, oliwę, sól i zaczyn. 

Wyrobić na jednolite ciasto i pozostawić jeszcze na 30 minut przykryte ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu.

farsz:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. 

Mięso z rosołu zemleć i dodać usmażoną cebulę.

 Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto najlepiej podzielić sobie na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt.
Na każdej części wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz. 

Podnieść brzeg ciasta i nałożyć na farsz, przewałkować ciasto tak aby łączenie pozostało na dole.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.



SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Popularne posty