OPONKI SEROWE




Składniki:

500g mąki pszennej
500g sera białego półtłustego
cukier migdałowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1l oleju
1/2 szklanki cukru kryształu


Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem i cukrem migdałowym na sztywno, dodać żółtka i ubić na puszystą masę. 

Następnie dodać pokruszony ser i dokładnie wymieszać.

Do powstałej masy serowo-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiać.

Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.
Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. 

Szklanką wykrawać kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Wyciągamy na wyłożony ręcznik papierowy, później posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty