MIĘTUSEK




Składniki:


biszkopt kakaowy:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem miętowy:

150g landrynek miętowych
1/4 szklanki wody
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki masła
2 szklanki mleka

pianka:

250ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka agrestowa
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny

czekolada mleczna
poncz: woda i sok z cytryny 
2 opakowania herbatników


Sposób wykonania:

biszkopt kakaowy:

Białka oddzielić od żółtek. 

Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. 

Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. 

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. 

Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. 
Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C.

krem miętowy:

Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować.
Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć.

Pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę.



pianka:

Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 

Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką.


Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę.
Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą.



SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

  1. Anetko pyszne ciasto. Częstuje się bo popijam kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anetko pyszne ciasto. Częstuje się bo popijam kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko za miły komentarz!!! Proszę częstuj się!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty