GOŁĄBKI INACZEJ



Składniki: 


500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki
ok. 1kg białej kapusty
100g ryżu (1 torebka)
1/2 szklanki kaszy manny
3 jajka
2 cebule
sól, pieprz

sos:

1l bulionu
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki
2-3 łyżki śmietany 18%




Sposób wykonania:


Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski i wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na rozgrzanym oleju.
Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
Następnie do ryżu dodać mięso, kaszę mannę, cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem. 

Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły".

Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. 

Pieczemy jeszcze 40 minut.

Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną.



SMACZNEGO!!!



Komentarze

Popularne posty