FAWORKI (CHRUST)




Składniki:

400g mąki tortowej
1/4 kostki masła
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
cukier puder



Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, szczyptę soli i posiekać nożem.
Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus. 
Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło".
Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami.
Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty. 
Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek.
Smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty