czwartek, 31 grudnia 2015

ŻYCZENIA NOWOROCZNE



Zbliżający się Nowy Rok niesie wszystkim nadzieję
na uspokojenie, życzliwość i spełnienie marzeń.
W te piękne i jedyne w roku chwile
chcę złożyć najlepsze życzenia
pogodnych, zdrowych i radosnych dni
oraz szczęśliwego Nowego Roku.

środa, 30 grudnia 2015

SAŁATKA KRÓLEWSKA




Składniki:

1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka ananasa
150g sera żółtego
1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
5 jajek
por
majonez


Sposób wykonania:

Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy. 

Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek.
Pora pokroić w pół krążki.

Układać warstwowo w wysokim półmisku szklanym:

1. Starty ser żółty
2. Seler konserwowy
3.Ananas
4. 3 łyżki majonezu
5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki
6. Por
7.Kukurydza
8. Czerwona fasolka
9. 3 łyżki majonezu
10. Żółtka jajka starte na małych oczkach tarki

Sałatkę wstawić do lodówki na 2-3h aby składniki "przegryzły się".






SMACZNEGO!!!

MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU




Składniki:

4 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru migdałowego
600g serka  mascarpone
1 filiżanka mocnej kawy
1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak)
okrągłe biszkopty


Sposób wykonania:

 Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch. 

Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową).

Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie naczynia. 

Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera.

Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy przynajmniej 12h.



SMACZNEGO!!!!

wtorek, 29 grudnia 2015

INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI




Składniki:

1 filet z indyka
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 mała papryka czerwona
curry, papryka słodka
tymianek, majeranek
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
olej
1 łyżka masła
2-3 łyżki mąki
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego



Sposób wykonania:

 Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, papryką słodką, solą i pieprzem.

Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone.

Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i dusimy ok. 20-30 minut.

Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek oraz zioła. Dusimy nadal. Później dodajemy 1 łyżkę masła dla delikatniejszego smaku. 

Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i na koniec  dodajemy śmietanę. Zagotowujemy.

Indyka podajemy z ryżem.



SMACZNEGO!!!!

czwartek, 24 grudnia 2015



Dzwonią dzwonki u sań,
stół pełen wigilijnych dań,
pod obrusem sianko leży,
rodzina na Pasterkę bieży.
Będą wszyscy kolędować,
z narodzenia Pana się radować.
Kolędujmy i my wraz,
bo radosny nadszedł czas.
 
 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

CIASTKA OWSIANKI




Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
250g płatków owsianych 
3 jajka
250g margaryny
2/3 szklanki ziaren słonecznika



Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Uformować w kształcie orzecha laskowego i delikatnie spłaszczyć. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni C przez ok 25-30 minut.


SMACZNEGO!!!

CIASTO SZARLOTKA



Składniki: 

*ciasto:

3 szklanki mąki tortowej 
250g margaryny 
5 żółtek 
1/2 szklanki cukru kryształu 
1 op. cukru waniliowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


*masa jabłkowa: 

1,5-2kg jabłek 
1/2 szklanki cukru 
cynamon wg uznania 


*pianka: 

5 białek 
1/4 szklanka cukru kryształu 
2 kisiele żurawinowe 



Sposób wykonania:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać 1/4 szklanki wody i rozgotować, dodać 1/2 szklanki cukru (lub wg uznania) i dusić aż się rozpuści cukier.
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. 

Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka. 
Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto. 
Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni.

SMACZNEGO!!!!

niedziela, 20 grudnia 2015

BRIOCHE Z MARMOLADĄ




Składniki: 


 * zaczyn: 

100g mąki 
50g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
6 łyżek ciepłego mleka 

Wymieszane dokładnie składniki pozostawić do wyrośnięcia. 

*ciasto: 

500g mąki 
50g cukru pudru 
1 płaska łyżeczka soli 
400g margaryny lub masła 
6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana 



Sposób wykonania:

Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. 

Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. 

Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. 

Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinkę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać.

 Piec w 200 stopniach C ok. 40 min. 







SMACZNEGO!!!!

BABKA KAWOWA Z JABŁKIEM




Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
180ml jogurtu naturalnego 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 
3/4 szklanki oleju 
1 szklanka cukru kryształu 
4-5 jabłek (najlepiej reneta) 
3 łyżki cappuccino 


Sposób wykonania:

Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. 

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. 

Na koniec dodać cappuccino. 

Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. 

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. 

Piec przez 1h w 180 stopniach C. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 





SMACZNEGO!!!!

KOLOROWE PUCHARKI



Składniki:

3 galaretki o różnych kolorach 
1 pojemnik kremówki (330ml) 
1 banan 
rozpuszczalne kakao do posypania 



Sposób wykonania:

Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. 

Jedną galaretkę rozlać na płaski półmisek a dwie pozostałe do pucharków. Odstawić do stężenia. 

Śmietanę ubić i udekorować pucharki. 

Galaretkę w półmisku pokroić w kostkę i położyć na ubitą śmietanę. 

Ozdobić bananem i posypać całość kakao. 





SMACZNEGO!!!!

SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM I BROKUŁAMI



Składniki:

300g makaronu spaghetti
1 mały brokuł
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
oliwa 
2 plastry szynki
zioła prowansalskie
2 serki topione Gouda
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki, następnie krótko ugotować w osolonej wodzie. 

Cebulę i czosnek pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na oliwie, dodając pokrojoną w kostkę szynkę lekko podsmażyć.
Do warzyw na patelni dołożyć serki pokrojone na mniejsze części, 1/2 szklankę mleka. 

Całość podgrzewać mieszając, aż serki roztopią się. 

Doprawić ziołami, sola i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. 

Rozłożyć na talerzach i polać sosem serowym.


SMACZNEGO!!!!

CHLEB NA ZAKWASIE




Składniki:

300g mąki żytniej razowej Typ 2000
300g mąki pszennej Typ 550
600ml letniej wody
5 łyżek zakwasu
1 łyżka soli
100g pestek słonecznika


Sposób przygotowania:

Obie mąki wymieszać, dodać sól, zakwas i wodę. 

Wsypać słonecznik. 

Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. 

Ciasto musi być dość klejące. Jeśli jest potrzeba to dosypać mąkę lub dolać wody.
Ciasto przełożyć do brytfanki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Dokładnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin.
Po tym czasie ciasto najpierw wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C na 10 min., po tym czasie temp. zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 1h. 









SMACZNEGO!!!!

KLUSKI Z MIĘSEM



Składniki:

1kg ziemniaków
ok. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 jajka
1 cebula
mięso z rosołu
mąka do podsypania
sól, pieprz
oliwa



Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. 

Mięso z rosołu przemleć z cebulą i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć.
Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki.
Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju  i gotować od wypłynięcia ok. 3 min.
Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo słoniną.


SMACZNEGO!!!!

PAŁKI Z KURCZAKA Z CUKINIĄ I CZOSNKIEM

  

Składniki:

8 pałek z kurczaka
1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka suszonego oregano
2 szczypty ostrej papryki
3-4 łyżki oliwy
sól


Sposób wykonania:

Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy.
Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka.
Marynujemy w lodówce parę godzin.
Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C.








SMACZNEGO!!!!

CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ"


  
Składniki:
  
 Ciasto:

350g margaryny
1 szklanka cukru kryształu
9 jaj
9 łyżek oliwy
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 kisiel czerwony
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanka wiórków kokosowych


Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić na 4 równe części. 

Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta.
Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min.
Po upieczeniu przekroić na 2 części.


Masa Serowa:

750g zmielonego sera białego półtłustego
1/2 szklanki cukru kryształu
200g masła
4 żółtka
2 budynie śmietankowe 
1/2 szklanki mleka


Masło roztopić, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować, stale mieszając.
W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Lekko zagotować.
Ciepłą masę rozłożyć na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą częścią ciasta. 

Wierzch posypać cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!!

SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ





Składniki:
  
1 opakowanie ciasta francuskiego
250g mrożonego szpinaku 
1/2 opakowania sera feta półtłustego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego
oliwa
sól, pieprz




Sposób przyrządzenia:


1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty.
2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek nie przypalił się, ponieważ będzie gorzki). 
3. Gdy cebula i czosnek podsmażą się dodać szpinak i podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 min, można podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia.
4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta.
5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę. 







6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni C.



SMACZNEGO!!!!