CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ"


  
Składniki:
  
 Ciasto:

350g margaryny
1 szklanka cukru kryształu
9 jaj
9 łyżek oliwy
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 kisiel czerwony
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanka wiórków kokosowych


Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić na 4 równe części. 

Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta.
Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min.
Po upieczeniu przekroić na 2 części.


Masa Serowa:

750g zmielonego sera białego półtłustego
1/2 szklanki cukru kryształu
200g masła
4 żółtka
2 budynie śmietankowe 
1/2 szklanki mleka


Masło roztopić, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować, stale mieszając.
W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Lekko zagotować.
Ciepłą masę rozłożyć na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą częścią ciasta. 

Wierzch posypać cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!!

Komentarze

  1. witam znam to ciasto bardzo dobre piekłam z tego nawet babkę wielkanocną też bardzo dobra pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty