CIASTO SZARLOTKA



Składniki: 

*ciasto:

3 szklanki mąki tortowej 
250g margaryny 
5 żółtek 
1/2 szklanki cukru kryształu 
1 op. cukru waniliowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


*masa jabłkowa: 

1,5-2kg jabłek 
1/2 szklanki cukru 
cynamon wg uznania 


*pianka: 

5 białek 
1/4 szklanka cukru kryształu 
2 kisiele żurawinowe 



Sposób wykonania:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać 1/4 szklanki wody i rozgotować, dodać 1/2 szklanki cukru (lub wg uznania) i dusić aż się rozpuści cukier.
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. 

Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka. 
Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto. 
Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni.

SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty