CHLEB NA ZAKWASIE




Składniki:

300g mąki żytniej razowej Typ 2000
300g mąki pszennej Typ 550
600ml letniej wody
5 łyżek zakwasu
1 łyżka soli
100g pestek słonecznika


Sposób przygotowania:

Obie mąki wymieszać, dodać sól, zakwas i wodę. 

Wsypać słonecznik. 

Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. 

Ciasto musi być dość klejące. Jeśli jest potrzeba to dosypać mąkę lub dolać wody.
Ciasto przełożyć do brytfanki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Dokładnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin.
Po tym czasie ciasto najpierw wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C na 10 min., po tym czasie temp. zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 1h. 









SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty